Stanovy regionální amatérské florbalové ligy (RAFL)

I. Základní ustanovení

1. Regionální amatérská florbalová liga (RAFL) je soutěž níže uvedených týmů daného systému a pravidel ve florbalu v období 2005/2006 hrajících o pohár RAFL (který je popřípadě pokračování ligy i v následujících ročnících putovní).

2. Organizaci RAFL zajišťuje vedení ligy ve složení: předseda Mgr. Lukáš Krejčík, manažer Pavel Hanzlík a pokladník Michal Maruška, kontakty: (viz příloha 4) Předseda je odpovědný za plynulý chod ligy, manažer má na starosti organizační záležitosti a pokladník hospodaření ligy. Vedení ligy se prokazuje razítkem, zastupuje RAFL navenek, jedná jejím jménem. Vedení ligy také kontroluje dodržování stanov RAFL.

3. Účastníci RAFL pro období 2005/2006 jsou týmy:

  • CDB Mladá Boleslav
  • Mimoňští sršni
  • FBK S.U.P Mladá Boleslav
  • Mnichovo Hradiště
  • FBK Pilich Vivatus Mladá Boleslav
  • Flóra Mladá Boleslav
  • Panteři Mnichovo Hradiště
  • REAL 6 Mladá Boleslav

II. Systém RAFL

1. Jednotlivé týmy hrají zápasy podle níže uvedeného systému na tzv. turnajích. Výsledky se průběžně sčítají (tj. výhra v zápase 2 body, remíza 1 bod a prohra 0 bodů) do tabulky, až do konce základní části ligy. V případě rovnosti bodů mezi jednotlivými týmy rozhodují jejich vzájemné zápasy a poté celkové skóre. Následuje finálový turnaj. Na který se dostaví všechny týmy. Týmy umístěné po základní části do čtvrtého místa se budou ucházet o prvenství, ostatní týmy budou hrát o konečné umístění.

2. Turnaj je část ligy odehraná během jednoho dne daného měsíce za organizace určeného týmu.

3. Systém ligy: hrací systém RAFL (viz příloha 1).

III. Tým a registrace členů

1. Tým je tvořen z hráčů zaregistrovaných v RAFL a uvedených na oficiální soupisce RAFL.

2. Na soupisku daného týmu je možné uvést minimálně 7 a maximálně 15 hráčů. Odevzdat soupisku a registrovat hráče je nutné do 31.srpna 2005.

3. Každý tým je povinen zaplatit vratnou zálohu 1000 Kč do 31.srpna 2005. Záloha je určena k uhrazení případných sankcí týmu.

4. Zaregistrovat lze pouze hráče neregistrovaného v ČFBU.

5. Pro zpracování registrace hráče je nutné odevzdat 1 ks fotografie, předložit své rodné číslo a jméno a zaplatit poplatek 100,- Kč. Zaregistrovaný hráč obdrží potvrzení o registraci.

6. Tým má svého vedoucího, který odpovídá za dodržení povinností týmu daných stanovami RAFL. Je povinen po ukončení turnaje podepsat protokol o průběhu turnaje.

IV. Organizace turnaje

1. Organizaci turnaje zajišťuje pořádající tým dle časového harmonogramu a hracího systému (viz příloha 1 a 2).

2. Pořádající tým má povinnost:

a) zajistit místo pro odehrání zápasů dle pravidel RAFL
b) zajistit vhodný prostor pro převléknutí všech týmů
c) zajistit, aby zápasy na turnaji odehráli pouze hráči registrovaní RAFL
d) zajistit rozhodčí(ho) pro dané zápasy
e) vyplnit protokol o průběhu turnaje (viz příloha 3) a odevzdat jej do 3 dnů od ukončení turnaje vedení ligy.
f) zajistit ostatní ze stanov vyplývající povinnosti

3. Rozhodčím je myšlena nezávislá osoba kontrolující dodržování pravidel hry RAFL. Může to být i osoba uvedená na soupisce týmu RAFL, nesmí však odehrát jakýkoli zápas na daném turnaji. Za vykonanou práci rozhodčí(ho) na turnaji je stanovena odměna 500,- Kč z fondu ligy.

4. Potvrzení o registraci je nutné předložit do 15 minut před zahájením prvního zápasu daného týmu na turnaji.

V. Pravidla hry

HRACÍ PLOCHA

Rozměry hřiště

1. Hrací plocha bude rozměrově libovolná (dle možností každého týmu), musí však být ohraničena pevnými překážkami o výšce min. 20 cm. V této překážce nesmí být otvor větší než hrací míček (míček nesmí projít skrz).

Branky a brankoviště

1. Branka by měla odpovídat rozměrům schválené pro jiné florbalové soutěže pořádané ČFBU.

2. Brankoviště je pouze jedno a to o rozměrech min. 260 cm x140 cm max. 280 cm x160 cm.

3. Brankoviště je vyznačeno viditelnými čarami (je dovoleno nalepení čar).

ČAS HRY

1. Normální hrací čas je 2 x 10 min-hrubého času (čas běží po celou dobu, přerušen je pouze při zničení míčku a zapadnutí - vše na posouzení rozhodčím).

2. Čas přestávky: nezbytně nutný jen na výměnu stran. Každá třetina začíná vhazováním na středovém bodě.

3. Time - out: Během normálního hracího času má každé družstvo právo vyžádat si jeden time-out. Čas time-outu je 30 sekund. Po skončení time-outu hra pokračuje podle příčiny přerušení.

4. Na finálovém turnaji je hrací čas je 2 x 20 nim (všech utkání), v případě nerozhodného skóre následuje pětiminutové prodloužení, platí pravidlo zlatého gólu. Jestliže během prodloužení nepadne branka následují samostatné nájezdy. V první sérii samostatných nájezdů nastoupí 3 hráči z každého týmu, poté následují jednotliví hráči do rozhodnutí.

ÚČASTNÍCI HRY

Hráči

1. Každé družstvo může využít maximálně 15 hráčů ze soupisky. Družstvo se skládá z hráčů v poli a brankářů.

2. Během hry smí být na hřišti z každého družstva současně maximálně 4 hráči, z toho pouze jeden brankář.

Střídání hráčů

1. Střídání hráčů se může provádět kdykoliv během utkání a bez omezení počtu střídání. Střídání musí být provedeno v prostoru pro střídání vlastního družstva. Hráč opouštějící hřiště musí překračovat mantinel, než může střídající vstoupit na hrací plochu. Zraněný hráč opouštějící hřiště v jiném místě než v prostoru pro střídání smí být nahrazen až po přerušení hry.

Rozhodčí

1. Rozhodčí mají právo ukončit utkání pokud existuje zřejmé riziko, že utkání nemůže pokračovat podle pravidel.

2. Během celého utkání je rozhodčí považován za součást hrací plochy.

3. Aby rozhodčí mohl zahájit hru, musí mít každé družstvo 3 hráče v poli a brankáře v předepsané výstroji, nebo bude konečný výsledek 5:0 pro družstvo, které splnilo tyto podmínky.

Brankář

1. Chytat míček může jakoukoliv částí těla bez omezení.

2. Pohyb brankáře je povolen pouze v brankovišti.

3. Mimo brankoviště je pohyb povolen pouze tehdy, dotýká-li se alespoň jednou částí těla brankoviště, tj. platí i pro chytání míčku.

4. Míček nemůže chytit do ruky od vlastního hráče (tzv. malá domů).

5. Rozehrává rukou, nebo nohou do půlky hřiště.

6. Dostane-li se míček při rozehře brankáře rukou za vlastní brankovou čáru, je to vlastní gól.

7. Nesmí chytat míček skrz síť branky.

VÝSTROJ

Výstroj hráčů

1. Všichni hráči v poli musí mít na sobě dresy skládající se z trika a trenýrek. Všichni hráči v poli musí mít zcela stejné dresy. Dresy družstva mohou mít jakékoli barevné kombinace. Pokud rozhodčí usoudí, že družstva nemohou být na základě dresů od sebe vzájemně rozeznána, hostující družstvo se musí převléci do rozlišovacích dresů.

2. Všichni hráči musí mít obuv. Obuv je sportovního stylu, ne pro venkovní užití, není dovoleno používání ponožek přes boty. Pokud hráč během hry ztratí jednu nebo obě boty, může pokračovat ve hře do následujícího přerušení.

Zvláštní výstroj brankáře

1. Brankář nesmí používat hokejku.

2. Brankář musí chytat v ochranné helmě. Toto platí pouze na hřišti během hry.

3. Brankář smí používat jakékoli ochranné pomůcky, ale žádné určené k chytání střel. Brankář smí užívat tenké rukavice. Všechny látky lepivé nebo ovlivňující tření jsou zakázány. V brance či na ní nesmí být ponechány žádné předměty.

Osobní vybavení hráčů

1. Hráč na sobě nesmí mít osobní vybavení, které by mohlo způsobit zranění. Osobní vybavení zahrnuje ochranné a zdravotní pomůcky, hodinky, náušnice apod. Rozhodčí určí, co lze považovat za nebezpečné. Veškeré ochranné vybavení má být pokud možno pod dresem. Kromě elastické čelenky bez uzlů není dovoleno žádné vybavení hlavy. Všechny druhy dlouhých kalhot jsou hráčům v poli zakázány.

Hokejka

1. Hokejka musí být typizována výrobcem florbalových holí.

2. Všechny úpravy hole, kromě zkrácení, jsou zakázány.

3. Čepel nesmí být ostrá, zahnutí čepele nesmí přesáhnout 30 mm. Všechny úpravy čepele, kromě ohnutí jsou zakázány. Zahnutí čepele se měří od spodního okraje nejvyššího bodu čepele, když hokejka leží na rovném povrchu. Výměna čepele je povolena. O přeměření čepele nebo hole může požádat vedoucí týmu. Vedoucí má také právo upozornit rozhodčí i na jiné vady v soupeřově vybavení, ale v tomto případě rozhodčí posoudí, zda proběhne kontrola či nikoli. O měření lze požádat kdykoliv.

Vybavení rozhodčího

1. Rozhodčí jsou vybaveni píšťalkami a měřícím vybavením (stopky) a červenými kartami.

STANDARDNÍ SITUACE

Obecná pravidla pro standardní situace

1. Jestliže je hra přerušena, pokračuje vždy standardní situací podle příčiny přerušení. Za standardní situaci se považuje vhazování, rozehrání, volný úder a trestné střílení.

2. Rozhodčí vždy písknou jednou, ukáží předepsané signály a označí místo standardní situace. Po hvizdu může být míč uveden do hry, pokud je v klidu a na správném místě.

3. Standardní situace nesmí být bezdůvodně zdržována. Rozhodčí rozhodnou, co lze považovat za bezdůvodné zdržování. Pokud je standardní situace zdržována, rozhodčí hráče pokud možno nejprve upozorní, než učiní jakákoli opatření.

Vhazování

1. Na začátku každého poločasu nebo pro potvrzení regulérně vstřelené branky se vhazování provádí na středovém bodě.

2. Vhazování se účastní 1 hráč každého družstva. Hráči jsou čelem ke krátké straně soupeřovy poloviny hřiště a nesmí mít před vhazováním žádný fyzický kontakt. Chodidla musí být kolmo na středovou čáru. Každý hráč musí mít obě nohy ve stejné vzdálenosti od středové čáry. Hokejky jsou drženy běžným způsobem držení a oběma rukama. Čepele hokejek jsou kolmo ke středové čáře po obou stranách míče, aniž by se ho dotýkaly. Běžné držení znamená způsob, jakým hráč drží hokejku během hry. Vhazuje-li se na středovém bodě, hráč hostujícího družstva pokládá hokejku první. Míč musí být uprostřed čepelí. Pokud hráč provádějící vhazování neuposlechne instrukcí rozhodčích, nahradí ho při vhazování jiný hráč na hřišti.

3. Lze skórovat přímo z vhazování.

Situace vedoucí k vhazování

1. Je-li míč neúmyslně zničen.

2. Je-li míč poškozen. Rozhodčí může dát hráčům přiměřenou možnost hrát i s tímto míčem, než hru přeruší.

3. Pokud je branka neúmyslně pohnuta z místa a nemůže být upravena zpět v přiměřeném čase. Brankář je zodpovědný za vrácení posunuté branky na původní místo jakmile je to pokládáno za možné.

4. Pokud dojde k vážnému zranění nebo zraněný hráč přímo ovlivňuje hru. Rozhodčí posuzuje, co lze považovat za vážné zranění, ale je-li na ně podezření, hra musí být okamžitě přerušena.

Rozehrání

1. Opustí-li míč hřiště, rozehrání provede družstvo, které se neprovinilo. Za proviněné se považuje družstvo, jehož hráč nebo vybavení naposledy tečovalo míč před jeho opuštěním hřiště.

2. Rozehrání se provádí v místě, kde míč opustil hrací plochu, 0,5 metru od mantinelu, avšak nikdy za pomyslnou prodlouženou brankovou čarou. Pokud podle názoru rozhodčích nebude hra ovlivněna, nemusí být míč přímo v klidu a na přesném místě. Je povoleno rozehrát blíže než 0,5 m od mantinelu, pokud je to pro rozehrávající družstvo výhodné. Opustí-li míč hřiště za brankovou čarou, rozehrává se z nejbližšího bodu pro vhazování. Dotkne-li se míč stropu, případně předmětu nad hrací plochou, provádí se rozehrání 0,5 m od mantinelu ve stejné vzdálenosti od středové čáry.

3. Hráči bránícího družstva okamžitě a bez výzvy rozhodčích zaujmou postavení alespoň 2 m od míče, včetně hokejky. Rozehrávající nemusí čekat až soupeři zaujmou svá postavení, ale je-li míč ve hře, zatímco se soupeři snaží zaujmout své pozice, nejsou učiněna žádná opatření.

4. Míč musí být rozehrán hokejkou a musí být zasažen, ne tahaný nebo zvedaný.

5. Hráč provádějící rozehrání se míče nesmí dotknout podruhé, dokud se míče nedotkne jiný hráč nebo výstroj jiného hráče.

6. Z rozehrání není možno přímo vstřelit branku. To platí i v případě vlastního gólu.

Volný úder

1. Pokud dojde k přestupku vedoucímu k volnému úderu, bude družstvo, které se neprovinilo, provádět volný úder.

2. Volný úder se provádí v místě přestupku, ale nikdy za pomyslnou prodlouženou brankovou čarou nebo ve vzdálenosti menší než 3m od malého brankoviště. Pokud podle názoru rozhodčích není hra ovlivněna, nemusí být míč přímo v klidu a na přesném místě. Volný úder za pomyslnou prodlouženou brankovou čarou se provádí na nejbližším místě pro vhazování. Volný úder bližší než 0,5 m k malému brankovišti musí být posunut do vzdálenosti 3m, bránící se družstvo musí mít vždy právo okamžitě postavit zeď mimo brankoviště. Znemožňuje či zabraňuje-li tomu útočící družstvo, bude udělen volný úder za bránění ve hře pro bránící se družstvo. Útočící družstvo nemusí čekat na zformování obranné zdi. Útočící družstvo má také právo umístit své hráče před obrannou zeď.

3. Hráči bránícího družstva okamžitě a bez výzvy rozhodčího zaujmou postavení alespoň 2 m od míče, včetně hokejky. Rozehrávající nemusí čekat, až soupeři zaujmou svá postavení, ale je-li míč ve hře, zatímco se soupeři snaží zaujmout své pozice, nejsou učiněna žádná opatření.

4. Míč musí být rozehrán hokejkou a musí být zasažen, ne tahaný či zvedaný.

5. Hráč provádějící volný úder se nesmí dotknout míče podruhé, dokud se míče nedotkne jiný hráč nebo výstroj jiného hráče.

6. Z volného úderu lze přímo vstřelit branku.

Přestupky trestané volným úderem

1. Pokud hráč zasáhne, blokuje, zvedne nebo kopne do soupeřovy hokejky. Pokud podle názoru rozhodčích hráč zasáhl míč dříve než soupeřovu hokejku, nejsou učiněna žádná opatření.

2. Zasáhne-li hráč ovládající míč nebo ve snaze získat míč, hokejkou soupeřovu nohu nebo chodidlo.

3. Zvedne-li hráč v poli čepel hokejky nad úroveň pasu v nápřahu vzad před zasažením míče, nebo při došvihu po úderu míče. To také platí i pro falešné údery, (kdy hráč bez míče pouze naznačí střelu). Vysoký došvih není dovolen. Úrovní pasu se myslí úroveň pasu při vzpřímeném postoji.

4. Vloží-li hráč svou hokejku, mezi soupeřovy nohy.

5. Pokud hráč v poli ovládající míč nebo ve snaze ho získat strká nebo tlačí soupeře jinak než ramenem na rameno.

6. Jestliže hráč při vedení míče nebo ve snaze získat míč nebo lepší postavení naběhne nebo vrazí zády do soupeře, nebo zabrání soupeři v pohybu zamýšleným směrem.

7. Přijme-li hráč přihrávku nohou od spoluhráče v poli. To je považováno za přestupek, pouze pokud je přihrávka podle názoru rozhodčích úmyslná.

8. Je-li hráč z pole v brankovišti.Hráči v poli je dovoleno přeběhnout brankoviště.

9. Pokud hráč úmyslně posune soupeřovu branku.

10. Pokud hráč v poli pasivně brání brankáři při výhozu. Za přestupek se považuje, pouze pokud je hráč blíže než 2 m od brankáře, měřeno od místa, kde brankář získá kontrolu nad míčem. Pasivně znamená neúmyslně, nebo opomene-li hráč uhnout.

11. Vyskočí-li hráč v poli a zastaví tak míč. Za výskok se považuje, pokud hráč oběma chodidly opustí povrch hrací plochy. Běh není považován za výskok. Hráč smí přeskočit míč, pokud se ho nedotkne.

12. Pokud brankář při výhozu zcela opustí brankoviště. Za opuštění brankoviště se považuje, pokud se žádná část brankářova těla nedotýká povrchu brankoviště.

13. Vyhodí-li nebo kopne-li brankář míč za středovou čáru. Toto se pokládá za přestupek, pouze pokud se míč nedotkl hrací plochy, mantinelu, jiného hráče nebo vybavení jiného hráče, než se dostal za středovou čáru. Míč musí překročit středovou čáru celým objemem.

14. Je-li rozehrání či volný úder špatně proveden nebo záměrně zdržován. To platí tehdy, je-li rozehrání nebo volný úder bezdůvodně zdržován nebo je-li míč tahán nebo zvedán. Pokud je rozehrání nebo volný úder provedeno ze špatného místa nebo není-li míč zcela v klidu, bude odebrán.

15. Má-li brankář míč pod kontrolou. Položí-li brankář míč na plochu a znovu zvedne, aniž by byl atakován, je toto považováno za kontrolu míče po celou dobu. Pozor na celkovou dobu držení 10 sekund.

16. Když hráč zdržuje hru. Patří sem situace, kdy se hráč s úmyslem získat čas, postaví proti mantinelu nebo brance tak, že soupeř není schopen získat míč dovoleným způsobem. Hráč má být pokud možno nejprve upozorněn, než rozhodčí přistoupí k potrestání.

Trestné střílení

1. Trestné střílení bude nařízeno proti družstvu, které se provinilo přestupkem vedoucímu k trestnému střílení.

2. Trestné střílení se provádí ze středového bodu.

3. Všichni hráči, mimo bránícího brankáře a hráče provádějícího trestné střílení, musí být za středovou čarou.

4. Hráč provádějící trestné střílení musí mít během celého trestného střílení míč neustále v pohybu vpřed. Počet úderů není omezen. Pohyb vpřed znamená pohyb od středové čáry. Zasáhne-li míč konstrukci brány, poté zasáhne brankáře a překročí zepředu brankovou čáru, gól bude uznán. Trestné střílení se však nařizuje vždy, posune-li bránící družstvo úmyslně branku během gólové situace nebo hraje-li úmyslně s příliš mnoha hráči na hřišti.

TRESTY

1. Za menší přestupky ztrácí družstvo pouze míček a nastává Volný úder z místa přestupku.

2. Za větší faul: za hákování při samostatné jízdě na branku nebo vhození hokejky pod nohy následuje samostatný nájezd.

3. Za ostatní fauly: úmyslné držení, hákování ve hře, naražení na mantinel, úmyslné sekání,úmyslné zdržování následuje 1minutový trest.

4. Po vstřelení branky během oslabení se vrací vyloučený hráč zpět do hry. Minimální počet hráčů ve hře je 2 + 1, při faulování za tohoto stavu nastává prodloužení trestu sedícího hráče o další minutu.

5. Červená karta: uděluje se za nesportovní chování, hráč opouští do konce utkání hrací plochu a nesmí již v daném zápas nastoupit.

BRANKY

Uznané branky

1. Gól je považován za uznaný, jestliže byl vstřelen správným způsobem a potvrzen vhazováním na středovém bodě.

2. Uznaný gól nesmí být později zrušen.

Správně vstřelená branka

1. Pokud přešel míč celým objemem ze předu brankovou čáru po správném odehrání hokejkou hráče v poli a skórující družstvo během nebo těsně před vstřelením branky nespáchalo přestupek trestaný volným úderem nebo vyloučením.

Nesprávně vstřelená branka

1. Usměrnil-li útočící hráč míč úmyslně jakoukoli částí těla do soupeřovy branky. Protože toto není považováno za přestupek, hra bude obnovena vhazováním.

2. Pokud se míč dostane do branky, aniž by přešel brankovou čáru zepředu.

3. Pokud brankář hodí nebo kopne míč jinak správným způsobem přímo do soupeřovy brány.

4. Kopne-li útočící hráč v poli úmyslně míč a ten se dostane do brány po té co se dotkne jiného hráče či vybavení jiného hráče.

VI. Sankce

1. Sankce následují po porušení stanov RAFL, peníze jsou automaticky odebírány ze složené zálohy týmu. Pokud dojde k vyčerpání celé částky, je tým povinen složit další částku 1000 Kč.

2. Za hrubé porušení stanov (např. nedostavení na turnaj, nastoupení neregistrovaného hráče RAFL): 1000 Kč.

3. Za středně velké porušení stanov (např. neodevzdání protokolu o průběhu turnaje, nepodepsání protokolu o průběhu turnaje): 300 Kč.

4. Za malé porušení stanov (např. je-li hráč vyloučen do konce utkání za nesportovní chování - červená karta): 100 Kč.

5. O míře porušení stanov rozhoduje vedení ligy.

VII. Závěrečná ustanovení

1. Po skončení ligy je uspořádána výroční schůze se zhodnocením ligy a předáním poháru vítězi RAFL.

2. Níže podepsaní souhlasí se stanovami RAFL.
 

 
   (c) 2005 - 2006 www.horak-design.cz